Yarmalı Nohutlu Çorba Tarifi

Yarmalı Nohutlu Çorba (4 kişilik)

Yoğurtlu çorbalar pek çoğumuz tarafından yaz kış en çok tercih edilen çorbalar arasındadır. Çok sevdiğim bir arkadaşımın yemek davetinde keşfettiğim yarmalı nohutlu çorbayı her defasında zevkle yapıp sıklıkla soframda yer veriyorum. Siz de yemek davetlerinizde doyurucu, yöresel bir tat olarak yarmalı nohutlu çorbayı deneyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında oldukça makbule geçecek bir tarif olacağını söyleyebiliriz.

Malzemeler

Yarım su bardağı aşurelik yarma (buğday)

Yarım su bardağı nohut

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

3 yemek kaşığı normal yoğurt

2 yemek kaşığı un (tam buğday un da olabilir)

1 yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz, kuru nane

Yapılışı

Yarma ve nohutları önceden ayrı ayrı düdüklü tencerede pişiriyoruz. Her düdüklü tencerenin besinlere göre ayarı farklı olduğu için kullanım kılavuzunda belirtilen şekilde pişirmenizde yarar var. Benim düdüklü tenceremde 2. kademede yarmayı 20 dakikada, nohutu 30 dakikada yumuşak kıvama getirebiliyorum. Haşlarken malzemenin 4 katı kadar su ve biraz tuz ekliyorum lezzeti için. Çorbayı içerken yumuşak yenebilecek kıvama gelmeleri yeterli. Yarma ve nohutu önceden de çokça haşlayıp buzluğa atabilirsiniz. O zaman bu çorba çok daha pratik oluyor. Eğer bu şekilde haşlanmış nohut ve yarmanız varsa her ikisinden de 4 te 3 su bardağı ayırmanız bu tarif için yeterli.

Haşlanmış nohut ve yarmayı elde ettikten sonra bir tencereye koyuyoruz. 2 su bardağı kadar ılık su ekleyip altını orta ateşe ayarlıyoruz. Diğer tarafta başka bir kase alıp yoğurt, un ve yumurta sarısını çırpma teli ile çırpıyoruz. Azar azar 1 su bardağı ılık su ekleyerek tencereye eklerken kesilmemesi için ısınmasını sağlıyoruz ve topaklaşmayacak hale getiriyoruz. Ardından yavaş başlayıp hızlanarak ve bir yandan da hızlıca çorbayı karıştırarak bu yoğurtlu harcı tencereye döküyoruz. Sonrasında çorbayı tahta kaşıkla yavaş yavaş kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.  Koyulaşmaya başlayınca arzu ettiğimiz koyulukta olması için istediğimiz kadar sıcak suyu ve damak tadınıza uygun miktardaki tuzu bu aşamada ekleyebiliriz. Bu esnada başka bir tarafta tereyağını eriterek 1 yemek kaşığı domates salçasını ekliyoruz. Salçayı biraz pişirip 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane ekliyoruz. Naneler koyu renk alınca ocağı kapatıp bu sosu kaynayan çorbaya ekliyoruz. Yarım dakika çorbayı bu şekilde karıştırarak kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Salçalı sosu dilerseniz servis tabaklarında süsleme şeklinde de sunabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir