Anane Tarifi Bulgurlu Etli Yaprak Sarması

Anane Tarifi Bulgurlu Etli Yaprak Sarması (6 Kişilik)

Etli yaprak sarmasını nerde görsek en azından tadına bakmadan edemeyiz. Zahmetli yemekler daha seyrek yapıldığından mıdır nedir özlenir ve daha çok sevilir J. Etli yaprak sarmasında kıyma harcında kullanılan malzemeler yörelere özgü olarak üç aşağı beş yukarı değişerek farklı aroma ve tatlarda lezzetlere bürünür. Pek çoğumuzun anneannesinin veya babaannesinin yaprak sarması harika olduğundan ben de ananemin yaprak sarmasını beğenir ve beğenilerinize sunarım…J

Malzemeler

Yarım kilo salamura yaprak

1 büyük soğan

1 büyük patates (opsiyonel)

Kıyma Harcı için

Yarım kilo az yağlı kıyma

2 adet orta boy soğan

15-20 dal maydanoz

10-15 dal dereotu

7-8 dal taze nane (veya 2 çay kaşığı kuru nane)

1 domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı ince bulgur

1 çay kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı toz biber

1 çay kaşığı tuz

Yemeğin Suyu için

1 tatlı kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber, kekik

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Salamura yaprağının tuzunu biraz gidermek için suya koyarak tarife başlayalım. Dolmayı dizeceğimiz tencerenin dibine bir büyük soğanı iri halkalar halinde doğrayarak dağınık bir şekilde koyalım. Üzerine halka halka patatesi doğrayıp dizelim. Patates yaprağın tuzunu da

bir miktar çektiği için kullanıyorum. Sunum yaparken tabağa dahil etmiyorum. Patates kullanmak istemezseniz soğan halkalarının üzerine birkaç kaba yaprak sererek devam edebilirsiniz. Tencere dibinde soğan olması yemeğin lezzetini arttırmakta. Patates kullanmanız durumunda kaba yapraklardan üstüne serelim. Soğan ve/veya patates dizdikten sonra bir tutam tuz ve karabiber, hatta az zeytinyağı gezdirelim.

Kıyma harcı hazırlamak için yukarıda listelediğimiz malzemeleri karıştırma kabına koyarak kıymayı karıştıralım. Domatesi küçük küpler halinde, yeşillikleri ince kıyılmış şekilde kullanalım. Kıymayı elle veya kaşıkla karıştırırken tüm malzemenin, özellikle salçanın tüm kıyma ile karıştığından emin olunca harcımız hazır demektir. Ardından yaprakları birkaç kere sudan geçirdikten sonra istediğiniz miktarda kıyma harcıyla doldurarak sarabilirsiniz. Sarıp dizdiğiniz yaprak sarması dolmalarının üzerine yemeğin suyu için listelenen malzemeleri sıcak su ile karıştırarak dökelim. Tuz, karabiber ve kekik miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Dolmaların dağılmadan pişmesi için en üstüne tencere genişliğine uygun boyutta cam gibi ısıdan etkilenmeyecek bir tabak yerleştirelim ve ocağın altını orta ateşe ayarlayalım. Üç dakika kadar sonra tencere ısınınca dolmaların arasından görünecek şekilde sıcak su ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatalım. 10-15 dakika sonra tam kaynama başlayacaktır.

Ocağın altını kısık ateşe ayarlayıp yaklaşık 40 dakika kadar pişirelim. Yapraklarınız çok ince ise yarım saat pişme için yeterli olacaktır. Yapraklarınız kalın ise daha fazla pişirmeniz gerekebilir. Altını kapatmadan öce tabağın yanından bir iki tane dolma alıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Dolmalar pişince tabağı alıp 15 dakika kadar dinlendirelim. Ardından servis tabağına dizip üzerine sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt ve biberle yağ kızdırarak dökebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir