Hafif Sultan Kayığı Tarifi (3 Kişilik)
Karnıyarığın kabağa uyarlanmış hali Sultan Kayığı olarak isimlendirilmiş. Kabak sevmeyenlerin bile rahatlıkla yiyebileceği bu yemeğin yapılışı oldukça kolay. Orjinal tarfilerinde başemal sosla yapılmakta. Ancak başemal sos sevmeyen ve özellikle düşük kalorili yemek yapmayı tercih edenler için bu tarif çok uygun. Her evde sıklıkla yapılmayan bir tarif olduğu için farklılık olması açısından misafirlerinize de gönül rahatlığıyla hafif sultan kayığını sunabilirsiniz.
Malzemeler
3 adet uzun kabak
200 gr kıyma
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası (kıyma harcı için)
1 çorba kaşığı domates salçası (yemek sosu için)
1 tatlı kaşığı biber salçası
12-15 dal maydonoz
1 adet çarliston biber
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet domates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kimyon, kekik
Hazırlanışı
Kabakları yıkayıp baş kısımlarını ufak olacak şekilde kesip tencerede bir miktar suda bir tutam tuz ekip orta ateşte kaynatıyoruz. Kabakların suyun içinde kalması yeterli. Kabaklar bıçak değdiğinde içine kolay batıyorsa pişmiş demektir. Kabaklar kaynarken başka küçük bir tencerede önce küçük doğradığımız soğanları bir tutam tuz ile orta ateşte pişiriyoruz. Tuz soğanın sulanmasını, böylece kendi suyunda pişmesini sağlayacaktır. Suyunu çok çekerse az sıcak su koyabilirsiniz. Soğanların rengi şeffaf bir tona dönerken yine küçük doğradığımız sarımsakları ekliyoruz. Ardından kıymayı ekleyerek küçük taneli hale gelmesi için ezerek kavuruyoruz. Kıymalar açık kahverengine geldiğinde damak tadınıza göre tuz, karabiber, kimyon ve kekik atabilirsiniz. Kimyonun aroması güçlü olduğu için az miktarda atmaya özen gösterin. Aksi halde baskın bir tat ortaya çıkacaktır. Baharatların ardından domates ve biber salçasını ekleyip karıştıralım. Kıyma harcını 3-4 dakika daha pişirip ocağın altını kapatalım. Maydanozları yıkayıp ince doğrayalım ve 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ile kıyma harcına ekleyelim. Harcı karıştıralım ve tencerenin ağzını kapatıp dinlenmesi için tezgahımıza koyalım. Suda pişirdiğimiz kabakları kesme tahtası gibi düz bir zemine alıp soğutalım ve boylamasına ikiye keselim. Ardından kabakların orta kısmını bir tatlı kaşığı yardımıyla şekildeki gibi oyalım ve bir fırın kabına yerleştirelim.
Oyma sırasında çıkardığımız kabak içini bir kaba ayırıp kabaklı yoğurt salatasında kullanabilirsiniz. Kabakların bu haznelerini hazırladığımız kıyma harcıyla dolduralım. Ardından kapya ve çarliston biberleri ince uzun kesip kabakların üzerine koyalım. Domatesi de ince dilip yine kabakların üzerine ekleyelim. Küçük bir kapta bir çorba kaşığı salça bir bardak kadar kaynar su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyip yemeğin sosunu hazırlayalım. Önceden ısınmış 180 derece fırında domates ve biberler pişene kadar (yaklaşık45 dakika) pişirelim. Biberlerde kahverengi lekelenme, domateste koyu bir renk oluştuğunda piştiğini anlayabilirsiniz. Malzemeler içinde belirtmedim ancak pişmeye 10 dakika kala rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz, ancak kalorisi biraz artar.