Kışlık Domates Konservesi Tarifi

Kışlık Domates Konservesi

Hemen hemen her yemeğe koyabildiğimiz taze domatesi yazın en güzelin haliyle kışın da kullanabilmek mümkün. Hatta salça koymadan sadece domates konservesi ile yemekler yapmak mümkün. Biraz zahmetli bir iş olsa da tüm kış iyi ki hazırlamışım diyeceksiniz. Domates konservelerini yapmak için en iyi zaman Ağustos ve Eylül ayları.

 Malzemeler

25 Kilogram domates

Kaya tuzu

Küp şeker

Yapılışı

Domates konservesi yapımında bazı tariflerde pratik olması amacıyla domates soyulmadan bir yöntem izleniyor. Ancak biz domatesin lezzetini bir seviye öne çıkarmak amacıyla soyarak tarifimizde yer vereceğiz. Öncelikle domatesleri yıkayıp kolay soyulabilmesi için şekilde görüldüğü gibi alt kısımlarına bıçak yardımıyla artı (+) işareti çiziyoruz. Derin bir tencereye yarı seviyeye kadar su koyup kaynatıyoruz. Başka bir kapta da soğuk su bulunduruyoruz veya çeşmenin altına bir kap koyup burada da soğutma işlemi uygulayabiliriz. Çizdiğimiz domateslerin önce kaynar suya atıp 3-4 dakika bekletiyoruz. Ardından delikli kepçe yardımıyla soğuk suya alıyoruz. Domatesle yaklaşık 1 dakikada soğuyunca kabuklarından kolayca ayrıldığını göreceksiniz. Domatesleri kaynar suda fazla bekletirseniz kabukları daha etli bir şekilde soyulacaktır. Bu durum domatesin yararlı kısmını kaybetmemize neden olacağından istemediğimiz bir durum. 1 ya da 2. seferde kaynar suda bekletme süresini tecrübe edeceksiniz.

Her tür domatesin hatta toplandığı hasat durumuna bile değişen kabuk yapısı olabilmekte. Önemli olan incecik ilk tabakanın alınması. Soyduğumuz domatesleri büyük küpler halinde kesme tahtasında doğruyoruz ve kaynatmak için belirlediğimiz büyük tencereye alıyoruz. Tencere seçiminde altı kalın çelik tencere olmasını tavsiye ediyoruz. Kaynatma sırasında altı ince tencerelerde mutlaka dipte tutma olabiliyor. Tencere dibinde oluşan siyahlıklar domatese yanık kokusu katıyor. Bu sebeple altı kalın tencere olması önemli. Alüminyum tencereleri yüksek ısı sırasında yiyecek ürüne ağır metal geçişi olabileceğinden dolayı kesinlikle önermiyoruz.

Kaynatma

İri halde doğradığımız domatesleri tencerede üstten 3-4 parmak boşluk (tencere boyutuna göre siz karar verebilirsiniz) kalacak şekilde kaynama sırasında taşma riskine karşı boş bırakıyoruz. 6-7 kg domates alabilen bir tencerede 2 çorba kaşığı kaya tuzu ve domatesin ekşiliğini bir miktar kırabilmek için zıt tat olan küp şekerlerden 5 tane atabilirsiniz. Tuz ve şeker domates konservesine lezzet katan bir püf noktası. Tencereyi ocağa alıp altını yüksek ateşe ayarlıyoruz. Ara sıra domatesleri tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Domatesler kaynayınca ocağı orta ateşe alıyoruz ve yine ara ara karıştırmaya devam ediyoruz. Domatesin posalı kısmı kaynama devam ettikçe dibe çöktüğünden yer değiştirme açısından karıştırmak önemli. Domates konservesinin kıvamının biraz koyu olmasını isterseniz 1 saat kadar kaynatmanız ideal. Yok eğer biraz sulu olsun derseniz yarım saat yeterli olmakta. Ancak koyu olduğu zaman bir büyük kavanoz 3 yemeğe dolu dolu yetmekte. Sulu bıraktığınızda taneleri daha çok koyma isteğinden ötürü bir büyük kavanoz 2 yemeğe anca yetişiyor.

Kavanoza Koyma

Domateslerin kaynama süresinin yeterli olmaya yakın bir zamanda başka bir yerde küçük bir tencerede su kaynatalım ve kavanoz kapaklarını bu kaynayan suya atalım. 12 kg domates yaklaşık 6 büyük kavanoza denk geliyor. Kaynayan domatesin altını en kısık olacak şekilde ayarlayalım ve bir kepçe ya da cezve tarzında bir gereç ile kavanozun üstünde yarım santim boşluk kalacak şekilde dolduralım. Peçete ya da temiz bez yardımıyla kavanozun ağzını silelim. Burası kapak ile temas ettiği için herhangi bir mikroorganizma oluşmaması için temiz olmalıdır. Aşağı yukarı bir dakika kaynayan suda kalan kapakları kavanozlara kapatalım. Kapakları kaynar sudan bir maşa yardımıyla alabilir ve bir bez yardımıyla kavanozu kapatabiliriz.

Bu şekilde kavanozun vakumlandığını hissedeceksiniz. Kavanozları ters çevirip soğumaya bırakalım. Soğuma sonrasında akma ihtimalini kontrol edelim ve kışlık erzaklarımızı sakladığımız karanlık ve serin olan bir yere yine ters olacak şekilde koyalım. Buranın ani ısı değişiminin en az olacağı bir yer olması önemli. 25 kilogram domatesten yaklaşık 12 adet büyük kavanoz çıkabilmekte. Tabi ki bu sayı domatese verdiğiniz koyuluk kıvamına göre ±1 olarak değişebilir.

Domates konservelerini kullanırken kapakları normal şekilde açılmayacaktır. Vakumlanan, hava almayan kapaklar kendini kolay kolay bırakmaz. Bunun için bir tatlı kaşığı yardımıyla kapağı gevşetirsek çok kolay bir şekilde açabiliriz. Bu şekilde istediğimiz yemeğe istediğimiz kadar ekleyebiliriz. Menemen de dahi bu domates konservelerini kullanabilirsiniz veya ayrıca menemen konservesi de hazırlayabilirsiniz. Kullanım sonrası yarım kalan kavanozları sıkıca kapatıp buz dolabına kaldırabilirsiniz. Buzdolabında küflenmeden 1 hafta muhafaza edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir