Güvenli Alışveriş Rehberi

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde hepimiz biraz tedirgin oluyoruz. Kart bilgilerim çalındı mı? Çalınırsa ne yapacağım? Bir sabah kalktığımda tüm kart limiti sıfırlanırsa! İnternetten güvenli alışveriş nasıl yapılır? Bir sürü soru var aklımızda. Aslında korkmak yerine basit kaç işlemi yapsak bu korkuların bir çoğu ortadan kalkacaktır.

Yapılacakları sıralamak gerekirse;

Bilgisayar ve Akıllı Telefonunuzu Güncel Tutun; 

Hepimizin yapması gereken ve aslında birçok casus yazılımı engelleyebilecek bu yöntem aslında mutlaka uyulması gereken bir kural. Bilgisayar ve akıllı telefona gelen güncellemeleri yapmak performansı arttırdığı gibi cihazların güvenlik açıklarını da kapatıyor. Firmalar güncelleme paketlerinin içine genellikle bir önceki sürümlerinde yaşadıkları güvenlik açıklarını kapatan özelliler koyarlar. Böylece yeni nesil cihazlarımızın güvenliğine yardımcı olunur. Size tavsiyemiz güncellemeleri mutlaka ama mutlaka yapmanız.

Antivirüs ve İnternet Güvenlik Yazılımları Kullanın;

Birçok firmanın üretmiş olduğu antivirüs ve internet security programları sayesinde bilgisayarınıza sızan kötü amaçlı yazılımları engellemiş ve kredi kart bilgilerinizi başka kişilere yollanmasını engellemiş olursunuz. Tabi bu yazılımları sadece yüklemek değil yine güncel  tutmamız gerekiyor. Gerekli update’leri yapmadığımız taktirde yine bu antivirus ve internet security programları bir işe yaramayacaktır.

Alışveriş Yapılan Yer Güvenli mi?

Biz Güvenlik önlemlerimizi aldık. Bilgisayarımız ve virüs programımız güncel, peki alıveriş siteleri güvenli mi? Bir internet sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak aslında çok basittir. En başta SSL sertifikasının olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Kontrol etmek adres çubuğunda HTTPS ibaresinin olması gerekmektedir. İnternet tarayıcıları artık SSL sertifikası sahibi olan web sitelerinin başına Güvenli ibaresini de eklemekteler.

SSL sertifikası ne işe yarar? SSL sertifikası bir web adresine girilen kişisel verilerin 3. şahıslara iletilmesini engeller. Yani bir başka deyişle; sizin girmiş olduğunuz kişisel bilgilerin web adresi ile sizin bilgisayarınız haricinde hiç kimseye iletilmemesini sağlar. Kişisel bilgi dediğimiz şey her türlü bilgi olabilir. Mail adresi, isim, soy isim,  kredi kartı bilgileri, vatandaşlık bilgileri vb. Tüm bu bilgilerin güvenliği için girmiş olduğunuz sitelerde bu sertifikanın olmasına dikkat edin.

SSL sertifikası kontrolü yapıldıktan sonra mutlaka kontrol edilmesi gereken birkaç unsur daha mevcut. Bunlardan en önemlisi firma adres ve telefon bilgileri mevcut mu? Yani bu site öyle bir yerden kurulmuş ve adı sanı belli olmayan bir yer mi? Yoksa yeri belli bir işletmemi. Bakılması gereken bir başka konu ise kullanım şartları ve gizlilik politikası sözleşmeleri mevcut mu? Bu birçok site tarafından ihmal edilen, ancak sizin bilgilerinizin nasıl korunduğuna, bir başka kurum ve kişiler ile paylaşıp paylaşmadığına dair sözleşmedir. Bunların bulunmadığı siteler, yine özensiz hazırlanmış siteler olarak karşımızda durmaktalar.

Bir başka önemli konu ise Satış Sözleşmeleri; Bir internet mağazası size satış esnasında satış sözleşmesi sunamıyorsa o siteden uzak durun, zaten yasal bir satış yapmıyor demektir. Tüm internet alışverişlerinde bir satış sözleşmesi oluşturulması zorunludur. Bu sözleşme otomatik üretilmektedir. Bu sözleşmede satın aldığınız ürün, firma bilgileri, sizin adres ve şahsi bilgileriniz gibi bilgiler bulunmaktadır. Herhangi bir yasal işlem söz konusu olduğunda bu sözleşme devreye girecektir. Her alışverişinizde hazırlanan bu sözleşmeyi mutlaka okuyun ve kontrol edin.

Son olarak yapılması gereken firma hakkında ufak bir araştırma yapın. Satın alım yapmak istediğiniz firma hakkında şikayet ve yorumları kontrol edin. Bunun için arama motorunuza Firma Adı Şikayet yazdığınızda karşınıza diğer kullanıcıların deneyimleri çıkacaktır. Zaten birçok dolandırıcı ve sahtekar firmayı burada yapacağınız ufacık bir arama ile görebileceksiniz.

Sanal Kart Kullanın

Yukarıda sözü geçen tüm önlemleri aldınız, yine de kredi kartı bilgileriniz çalınabilir. Her gün yepyeni bir hırsızlık yöntemi geliştiriyor hırsızlar. Peki son olarak yapılması gereken nedir? Sanal Kart kullanımı. Tüm bankalar artık sanal kart hizmetlerini ücretsiz olarak sunmaktalar. Sanal kart başvurusu yaptığınızda size fiziksel olmayan ancak limitini belirleyebildiğiniz, istediğinizde limitini kapatabildiğiniz, gerçek kart gibi alışveriş ve taksitli işlem yapabildiğiniz, gerekirse tamamen kapatabildiğiniz bir kart üretirler. Bu kartı banka mobil uygulamalarında ve banka internet adreslerinden dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Böylece içinde limiti olmayan bir kartınızın bilgileri çalınsa bile size bir zarar veremeyeceklerdir. Size tavsiyemiz en güvenli ödeme yöntemleri arasında olan sanal kart ile ödeme yöntemini mutlaka kullanın.

Ekstre Kontrolü

Son olarak yapılması gereken aylık olarak bankaların yolladığı kredi kartı ekstrelerinin  kontrolü olacaktır. Burada bulunan şüpheli işlemleri bankanıza bildirmeniz ve harcama itirazı yapmanız ile bu alışverişler incelenecek ve sizin yapmadığınız onaylanır ise hesabınıza geri ödeme yapılcaktır.

Sonuç

Bu kadar işlem yaptıktan sonra gider mağazadan alırım diyorsanız yüksek fiyatlar ile alışveriş yapmaya devam etmek istiyorsunuz demektir. İnternetten alışveriş doğru kullanıldığında çok ekonomik ve bir o kadar da güvenlidir. Mağazalardan alışveriş yaparken, her tarafı dökülen, personeli ilgisiz, kaba ve kötü olan ne varsa size sunan bir yerden mi alışveriş yapıyorsunuz yoksa size güven veren ferah ve nezih mağazalardan mı alışveriş yapıyorsunuz? Gerçek yaşantımızda alışveriş yaparken dikkat ediyorsak sanal dünyada da dikkat ederek alışveriş yapmalıyız. Yakın bir gelecekte internet alışverişleri çok öne çıkarak mağaza alışverişlerini geride bırakacak. Fırsatları kaçırmadan uygun, ucuz ürünleri güvenli bir şekilde almak için dikkatli olmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir