Çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır?
Çamaşır makineleri günümüz yaşantımızın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Ancak bu makineninde bir bakım ve temizlik zamanının olduğunu unutmamamız gerekmekte. İlk aldığımız günden itibaren belirli bakım ve temizlikleri yapmamız koşulu ile bizlere en iyi şekilde ve tertemiz çamaşırlar sunabilirler.
Kurulum
Makine kurulumunu mutlaka yetkili servislerin yapmasını öneriyorum. Yetkili servislerin deneyim ve tecrübesi makine kurulumunda minimum hataya sebep vermekte. Taşınırken nakliyecilerin montajladığı ya da bizlerin birşey olmaz diyerek başladığı montajlar genellikle çok ses yapan ya da yürüyen çamaşır makineleri ile karşılaşmamıza sebebiyet vermekte. Bunun için ehil ellerin montajı sağlaması ve mümkünse deneme yapılarak teslim alınması tavsiyedir.
Temizlik
Çamaşır Makinalarında genellikle temizlik yapılmamaktadır. Bu da nasıl olsa su ile yıkıyor, kendini de temizliyordur inancından kaynaklanmaktadır. Ancak durum hiç de öyle değil. Çamaşır makineleri yüksek oranda kimyasal deterjanlara ve ülkemizde kireçli sulara maruz kalmaktalar. Bu durumdan dolayı da 10 yıllık optimum ömürlerini genellikle daha kısa sürede tamamlayarak ilk gün performanslarını gösterememekteler. Burada bizlerin hataları yok değil. Sürekli kullanılan çamaşır makinaları zamanla ses yapma ya da temiz yıkamama şikayetleri ile servislere gitmektedir. Servisler de bu sorunları yeni neredeyse makine fiyatlarına tamir etmektedirler.
Bu tip şikayetlerden korunmak aslında çok kolay; Düzenli yapılacak temizlik ile çamaşır makinesi arızalarını yarı yarıya düşürebiliriz. Peki temizlik nasıl yapılmalı. Öncelikle çamaşır makinesi temizliğini birkaç periyot ile incelememiz gerekmekte.
Aylık Temizlik
Bu temizlikte aslında çamaşır makinemize kozmetik temizlik yapıyor sayılabiliriz. Öncekile çamaşır makinesinin deterjan çekmecesini yerinden çıkartarak bol su ile temizlememiz gerekmekte. Deterjan çekmecesinin çıkması aslında çok kolaydır. Çekmeceyi kendimize doğru sonunda kadar çektikten sonra üst tarafta bulunan ve genellikle yumuşatıcı gözünün üst bölümünde bulunan renkli parçaya bastırmak sureti ile çıkartılan çekmeceler olduğu gibi farklı çıkartma teknikleri olan deterjan çekmeceleri de mevcuttur. En güzeli kullanma kılavuzundan yöntemini öğrenmek olacaktır.
Deterjan çekmecesinin temizliğinden sonra alt filtresinin temizliğini yapmamız gerekecektir. Bu filtre çamaşırlar ile birlikte yıkanan ve genellile kirli çamaşırların ceplerinde unutulan birçok malzeme ile dolmaktadırlar. Bozuk paradan tutun tokalara kadar herşey bu filtreden çıkabilmektedir. Burası genellikle çamaşır makinesinin sağ alt tarafında ve düz bir kapak ile muhafaza edilmiş şekilde durmaktadır. Öncelikle kapağını açıp altına oradan akacak suları emebilecek bir bez yerleştirdikten sonra yavaş yavaş çevirerek açılabilir. Bu esnada yavaş çevirmek ani gelebilecek suları engelleyecektir. Buradaki filtreyi tamamen çıkarttıktan sonra bol su ile yıkadıktan sonra dikkatli bir şekilde tekrar takıp üst kapağını kapatmalıyız.
Makinemizin tambur ve lastiklerinin temizliğine geldi sıra. Çamaşır makinesinin en çok kirlenen yerlerinden biride lastik bölümüdür. Lastiklerin aylık olarak en azından ıslak bez ile silinmesi ve yine tamburunda silinmesi faydanıza olacaktır.
Tüm bunları yaptıktan sonra makinemizi boş olarak en kısa programında çalıştırırsak aylık temizliğimizi tamamlamış oluruz.
Altı Aylık Temizlik
Yukarıda anlatılan aylık temizliklerin yanı sıra altı aylık temizlikte makinemizin iç aksam ve parçalarının da temizliğini yapmamız gerekiyor. Bu temizlik sırasında bir çok markanın temizlik ürününü kullanabiliriz. Ancak tabiki bu hem pahalı bir yöntem olacak hem de doğaya daha çok zarar verecektir. Çamaşır makinemizin aylık temizliklerini yaptıktan sonra yarım litre elma sirkesi ile az miktarda (bir ya da iki paket) limon tuzunu karıştırıyoruz. Bu karışımı çamaşır makinemizin kapağını açtıktan sonra içine boşaltıyoruz. Daha sonra çamaşır makinesinin en yüksek ısıya sahip ve en uzun programını seçerek makinemizi boş olarak çalıştırıyoruz. Bir çok çamaşır makinesi smart özellikleri sayesinde boş çalıştırmaya müsade etmemektedir. Bunun için de makinenin içine temizlik bezlerinizi atarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Tüm Bu programlar bittince makinenizi 1 saat kadar kapağı açık vaziyette havalandırmamız gerekmekte. Daha sonra tekrar yüksek ısı ve programda boş ve hiç birşey eklemeden çalıştırdığımızda ilk günkü gibi sessiz bir makine haline gelecektir.
Kullanım
Çamaşır makinemizi nasıl kullandığımız da çok önemli bir kriterdir. Biz çamaşır makinesi dolmadı çalıştırmayalım dediğimizde aslında çoktan maksimum seviyesini aşmış oluyoruz. Bir çoğumuz 8 kg çamaşır makinesi aldığımızda her programın 8 kg çamaşır yıkayabileceğini düşünüyoruz. Oysa ki üreticiler 8 kg çamaşır makinesi üretirken en uzun program olan beyazlar için yüksek derece programını baz almaktalar. Yani bir başka deyişle 8 kg 1200 devir çamaşır makinesi beyaz programında 8 kg, renkli sentetik programında 5 kg, hızlı yıkama programında ise 2kg çamaşır kapasitesine sahiptir. Bu programların maksimum kapasitelerinde yıkadığımız zaman çamaşır makinesinden en iyi performansı alabiliriz.
Bir başka konu ise deterjan miktarları; bu konu ülkemizde yanlış bilinen doğrulardan. Çok deterjan iyi temizlik yapar inancı yanlış bir durum. Çamaşır makinesi üreticileri ve deterjan üreticilerinin tavsiye ettiği miktarın üzerinde deterjan kullanılması ya kıyafetlerimizin üzerine durulanamadığı için yapışıyor ya da atık su giderlerimizden akıp gidiyor. Bu durum hem evimizin bütçesine zarar verirken hem de doğaya tamir edilemeyen hasarlar vermektedir. Fazla kullanılan deterjanlar ayrıca çamaşır makinesinin çeşitli yerlerine yapışarak tıkanıklığa ve arızalara sebebiyet verebilmektedir.
Sonuç olarak çamaşır makineleri bizlerin en büyük yardımcılarından, ama onların da temizliğe ve doğru kullanıma ihtiyacı olduğunu unutmayalım. En iyi performansta ve en uzun süre kullanabilmek için temizliğini yapıp doğru miktarda deterjan kullanalım.