Buzdolabı Temizliği

Buzdolabı Temizliği

Buzdolapları yiyecek ve içeceklerimizi soğuk tutma ve kısa sürede bozulmalarını engelleyen günümüz hayatında vazgeçilmez bir ev eşyası olmuştur. Peki Buzdolabı temizliği nasıl yapılmalı? Hangi sıklıkla yapılmalı? Buzdolabı temizliği yapılmaz ise ne gibi sorunlar ile karşı karşıya kalırız? Buzdolabında kötü kokulardan nasıl kurtuluruz? Bu yazımızda bu tip sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Buzdolabını temizlemeye başlamadan önce;

Buzdolabını temizlemeye başlamadan önce mutlaka buzdolabını fişten çekmeli ve içinde bulunan tüm yiyecek ve içecekleri güneş almayan, serin bir yere kaldırmamız gerekmekte. Tavsiye olarak; soğutucu bölümü boşaltıp temizliğini yaptıktan sonra dondurucu bölümünü boşaltıp temizliğinin yapılmasıdır. Soğutucu bölümün temizliği sırasında dondurucu bölüm kendini koruyacak ve hemen ısınmayacaktır. Ayrıca dondurucu bölümün temizliğinin çok seri yapılması ve gıdaların hemen tekrar dondurucu bölüme konulması gerekmektedir. Bu sürenin uzaması gıdaların bozulması ve zehirlenmelere kadar birçok soruna neden olabilecektir.

Buzdolabı temizliğinde  yapılacaklar

Soğutucu bölümün içinden yiyecek ve içeceklerin çıkartılmasından sonra tüm çıkabilen rafların çıkartılarak yıkanması gerekmektedir. Bol su ve az deterjan ile yıkanması gereken bu rafların genellikle bulaşık deterjanı ile temizlenmesi önerilir. Bol su ile durulanması gereken rafların doğal ürünler ile yıkanması tercih ediliyor ise sirkeye batırılan sünger ile kirlerinden arındırılıp bol su ile durulanabilir.

Rafların kurumaya bırakılmasından sonra, yapılması gereken bir kaba sıcak su konduktan sonra bolca (2 3 yemek kaşığı) karbonat eklenmesidir. Bu buzdolabınızın iç yüzeylerinin temizliğinde kullanacağınız temizlik malzemesi olacaktır. Birçok kimyasal deterjandan daha etkili olan bu karışım buzdolaplarının beyaz yüzeylerinde ilk aldığınızdaki gibi tertemiz sonuçlar elde etmeniz sağlayacaktır. Bu sıvı ile tüm iç yüzeyleri silip temizledikten sonra buzdolabının contasının da aralarını parmağınız yardımıyla silmemiz gerekmekte. Zaman zaman bu contada yırtık ve çıkmalar gözlemlenebilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşılması halinde teknik servisle iletişime geçmeniz ve bu contaların değiştirilmesini sağlamanız hem elektrik faturasında tasarruf sağlayacak hem de yiyeceklerinizin dayanma süresini uzatacaktır.

Karbonatlı su ile buzdolabınızın soğutucu bölümünün iç yüzeylerinin temizliğini yaptıktan sonra kuruyan rafları buzdolabınıza tekrar takmanız gerekmektedir. Daha sonra yiyecek ve içeceklerinizi yerleştirip soğutucu kısmının iç kısım temizliğini tamamlıyoruz.

Derin dondurucu bölümüne geldiğimizde ise hızlı davranmamız gerekmekte. Mümkünse derin dondurucu kısmında bulunan yiyeceklerin buzluk gibi bir kabın içine boşaltılması faydalı olacaktır. Böyle bir kap yok ise yiyeceklerin gölge ve serin bir alana boşaltılması gerekmektedir. Ardından yine karbonatlı su ile iç yüzeylerinin temizlenmesi raflarının da bol su ile yıkanması gerekmektedir. Bu işlemlerin akabinde buzdolabımızın fişini tekrar takarak çalışmasını sağlamamız gerekmekte. Dondurucu bölümündeki yiyeceklerimizi buzluk yardımıyla koruyabiliyorsak  buraya yerleştirme işlemini buzdolabını çalıştırdıktan 1 saat sonra, buzluk yok birkaç dakika sonrasında yapabiliriz. Bu bekleme süresi temizleme işlemi sırasında oluşan ısınmanın giderilmesini ve dondurucu bölümünün uygun serinliğe ulaşmasını sağlayacak, böylece dondurucu bölmeden tam performans almamıza katkı oluşturacaktır.

Buzdolabımızın dış yüzeylerinin temizliğinde kullanılacak malzemeler dış yüzey malzemesine göre değişkenlik gösterebilir. Beyaz klasik bir buzdolabınız mevcut ise bulaşık deterjanlı bir su ile yumuşak bir bez yardımıyla temizliği yapılabilirken, inox buzdolabı sahipleri dış yüzeylerinin temizliğini inoks temizlik malzemeleri ile yapmaları gerekmektedir. Ayrıca cam yüzeyli buzdolabı sahiplerinin de hassas yüzeyler için özel üretilmiş temizlik malzemelerini kullanmaları önerilmektedir.

Buzdolabı kullanımı ve  yerleşimi ile ilgili olarak tavsiyeler

  • Buzdolabını asla oda sıcaklığından daha sıcak bir yiyecek veya içecek koymayın
  • No-frost buzdolapları için; hava kanallarının önlerini kapatacak şekilde yerleşim yapmaktan kaçının.
  • Peynir gibi çabuk bozulabilecek yiyeceklerin 0 (sıfır) derece bölmesinde saklamaya özen gösterin. Yeni nesil tüm buzdolaplarında kahvaltılık ya da 0 (sıfır) derece bölmesi mevcuttur.
  • Buzdolaplarının en büyük düşmanı kapılarının sık sık açılması ve uzun süre açık kalmasıdır. Sık kullanılan yiyeceklerinizin yerleşimini kolay alınabilecek şekilde yapmaya çalışın.
  • Tüm yiyecek ve içeceklerinizi saklama kaplarında ya da kapaklı olarak en az hava ile temas edecek şekilde saklamaya çalışın.

Buzdolabında kötü kokular

Buzdolabınızın temizliğini yaptınız ve yine kötü kokular mevcut ise yapılması gereken birkaç basit çözüm bulunmakta.

  • Öncelikle Buzdolabınızın ayrıntılı temizliğinin yapıldığından emin olun.
  • Buzdolabınızda koku üretebilecek yiyecek ve içeceklerin ağzı kapalı kaplara alındığından emin olun.
  • Buzdolabınızın en alt bölümüne aşağıdaki ürünlerden birini bir kap içine yerleştirin. Tercih size kalmış!
    • Kaya tuzu
    • Yeni Çekilmiş Türk Kahvesi
    • Çekirdek kahve
    • Mangal Kömürü

Göreceksiniz ki bir süre sonra buzdolabınızdaki kötü kokular kaybolacak.

Kolay gelsin…

 

1 thought on “Buzdolabı Temizliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir