Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Günümüzde bulaşık makineleri hepimizin vazgeçilmez yardımcıları haline geldi. Bu makineleri en az günde bir kez kullanır olduk. Eskiden ”ne gerek var elimde yıkayıvereyim” diyen annelerimiz bile artık ”ne gerek var canım makine yıkasın” demeye başladılar. Bulaşık makinelerinin sık kullanılmaya başlaması ile bir çok sorunda ortaya çıkmaya başladı. Bu sorunlardan en çok karşılaşılan ise kötü kokular. Bu sorun ve birçok diğer sorun ile başa çıkmak aslında çok kolay. Bulaşık makinemizi belirli aralıklarla temizlemek aslında birçok problemin tek çözümü. Şimdi gelelim bulaşık makinesi nasıl temizlenir sorusunun ve birçok sorunun cevaplarına.

Bulaşık Makineleri Nasıl Çalışırlar?

Bu kısımda biraz ayrıntılı bilgiler mevcut. Eğer direk temizliğe geçmek istiyorsanız bu başlığı geçebilirsiniz. Aslında ilk zamanlarından beri bulaşık makineleri aynı mantık ile çalışmaya devam etmişlerdir. Teknolojik gelişmeler bulaşık makinelerine sadece program eklemiş ve program sürelerini kısaltmıştır. 20 yaşındaki bir bulaşık makinesi ile yeni bir makinenin iç görüntüsü genelde aynıdır. Samsung sadece uzun süre sonunda bir yenilik getirmiş, dönerek su atma işini tüm yüzeylere ulaşmak için ileri geri hareketle sağlamıştır.

Gelelim nasıl çalıştığına. Bulaşık makineleri suyun yüksek basınçlı hareketi ve sıcak suyun bulaşıklardaki etkisi ile ve yer çekimininde yardımı ile  temizlik yapmaktadır en temelde. Yani elimizde yıkayamayacağımız sıcaklıktaki suyun yüksek sürat ve çok fazla noktadan kirli bulaşıklara çarpması ile yüzeylerinde bulunan kiri yerçekiminin de yardımı ile akıtmış olurlar.Toz deterjan ve ya tablet deterjanlar ise sıcak suyun çözemeyeceği kadar yoğun kirleri çözmeye yararlar. Ortalama 60-70 derecede yıkama yapan bulaşık makineleri aslında elde yıkamaya göre çok daha hijyeniktir.

Bulaşık makineleri içlerinde bulunan ve dönerek su püskürten iki tane ana parçaya sahiptir. Bu iki parçanın haricinde yan ve/veya arkalarında bulunan su çıkışları ile tüm yüzeylere suyun ulaşmasını sağlarlar. Bu parçalar zamanla tıkanabilir. Bu su çıkışlarının yanı sıra bulaşık makinelerinin tabanlarında filtreler ve su çıkış kanalları bulunmaktadır. Bulaşık makinelerinde ana koku sebebide bu tabandaki filtre malzemeleridir. Bu parçalar makinenin tüm kirli sularını filtre etmek zorunda olduklarından içlerinde birikebilecek tüm atıklar sayesinde de kokuya sebep olurlar. Son parçalarımız da sepetler. Bu parçalar genellikle temizdirler. Katlanabilir parçalarına dikkat ettiğimizde ve düzgün bulaşık dizebiliyorsak makine ömrü ile genelde eşit ömürleri vardır.

Bulaşık Makinelerinde En çok Karşılaşılan  Arızalar

Bulaşık makinelerinde en çok karşılaşılan arızalar aslında birçoğu arıza bile sayılmayacak durumdur. Bulaşık makineleri yoğun bir kir ve yağ ile sürekli olarak uğraştıkları için zaman zaman bu zor durumlarda çeşitli sinyaller ya da arızalar verebilmekteler. Bunlardan en çok karşılaşılanları kötü koku, iyi yıkamama, iyi kurutmama gibi problemlerdir. Bunların dışında su kaçırma ve hiç çalışmama diğer arızlar arasında. Kötü koku iyi kurutmama ve iyi yıkamama aslında pek çok defa bulaşık makinelerinin temizliği yapıldığında giderilmiş ve arıza olmaktan çıkmıştır. Bu tip problemlerde hemen servisleri aramak yerine önce iyi ve detaylı bir temizlik yapmak size kar sağlayacaktır. Diğer arızalarda ise vakit kaybetmeden bulaşık makinesi servislerini veya markanın beyaz eşya servisini aramanız ve müdahale ettirmeniz gerekmektedir.

Bulaşık Makinesi neden koku yapar?

Bulaşık makineleri aslında kendileri koku yapmazlar. Bulaşık artıklarının makine içinde çürümesi ile koku yapmaya başlarlar. Her makinenin olduğu gibi bulaşık makinelerinin de bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Bu temizlikleri belirli aralıklar ile yaptığımızda bulaşık makineleri koku yapmazlar.

Bir şehir efsanesi olan ”bulaşık makinesinin tabanı plastik o yüzden koku yapıyor” şeklindeki söylemlere de inanmayın. Yeni nesil ekonomik bulaşık makinelerinde taban malzemesi olarak plastik kaplama kullanılmakta. Bu alışık olmadığımız görüntü zamanla koku yapar şeklinde bir yanlış anlaşılma mevcut. Koku yapabilecek bir malzemenin bu tip bir makinede kullanılması zaten mantık dışı olmaz mı?

Bulaşık Makineleri Ne Zaman Temizlenmeli?

Bulaşık makinelerinin temizlik aralıklarını kendimiz belirlemeliyiz. Burada bir kesin tarih aralığı belirlemek aslında mantıklı değil. En kolay yöntem ise bulaşık makinlerinde tablet deterjan kullananların tablet deterjanlarını belirli adetlere bölerek, tabletleri bittiğinde de bulaşık makinelerinin temizliğini yapmaları olabilir. Burada esas olan gün değil kullanım sıklığı. Günde 2 defa bulaşık makinesi çalıştıran ile 2 günde bir bulaşık makinesi çalıştıran kullanıcılara ayda bir defa temizleme önerisi geçerli olmayacaktır. Genel olarak temizlik aralığı 20-30 yıkama arasında olmalıdır. Tabi makineniz daha erken koku yapmaya başlar ise temizlik aralığınızı dahada öne alabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinelerinin temizliği yine bulaşık makinesinin kendisinin yaptığı bir işlemdir. Burada sadece makinemizin içinde bulaşık bulunmadan çalıştırma esasına dayanır. Bulaşık makinelerinin temizliğinde kimyasal ilaçlar kullanılabileceği gibi hem ekonomik hem de daha doğal yöntemler de kullanılabilir. Burada tercih tamamen kullanıcıya kalmış durumda. Ancak bu iki yöntem arasında bir fark olmadığını ve birbirileri üzerinde bir üstünlüklerinin bulunmadığını bilmelisiniz.

Bulaşık makinelerinde ilaçla yapılan temizlikte genellikle alınan ürünün kapağı açılıp ters bir şekilde sepetlere yerleştirilmesi, uzun ve yüksek sıcaklıktaki bir programın çalıştırılması ile olmaktadır. Kolay, hiç zahmetsiz ancak pahalı bir yöntemdir. Bulaşık makileri temizlik ürünlerinin fiyatları kullanıcılar tarafından pahalı olarak nitelendirilir. Çeşitli markaların bu tip ürünleri olduğu gibi bulaşık makine üretici firmalarına bağlı servislerin sattığı ürünler de mevcuttur.

Bulaşık makinelerinin doğal yollar ile temizliği için birçok yöntem mevcuttur. Aslında tüm yöntemler birbirine benzemekle birlikte sadece kullanılan malzemeler değişiklik göstermektedir. Ana ürün ise tabi ki mucizevi sirkedir.

Bulaşık makinelerini temizliğe başlamadan önce iki faktörü göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Daha önce ne zaman bulaşık makinesi temizlendi bu sorunun cevabı bir iki aylık bir geçmişe dayanıyor ise işimiz kolay. Hayır hiç temizlemedim, dediğimizde önce bir detaylı temizlik yapmamız, daha sonra kolay periyodik temizliğe geçmemiz önerilir.

Detaylı Bulaşık Makinesi Temizliği

Bu temizlikle öncelikle bulaşık makinesinin içinde bulunan sepetleri çıkartmamız gerekmekte. Sonra alt kısımda bulunan filtreleri çıkartıp sirke eklediğimiz suya koyuyoruz. Döner parçaların deliklerinde tıkanmalar olabileceğinden bunların da sökülerek kürdan yardımı ile deliklerini kontrol edip yine aynı sirkeli suyun içine koyabiliriz. Daha sonra bu beklettiğimiz parçaları iyice durulayıp yerlerine takıp makinemizin genel temizliğini yapmaya başlayabiliriz.

Burada yapmamız gereken çok basit elimizde bulunan sirkelerden herhangi birini makinemize bolca boşaltmak ve bulaşık makinemizi en uzun ve en sıcak programında çalıştırmak olacaktır. Sirkeler arasında tercih sırası tabi ki beyaz sirke en çok önerilen sonra elma sirkesi en az önerilen ise üzüm sirkesidir. Tabi burada önemli olan elimizde bulunan sirkenin hangisi olduğudur. O anda elimizde yok ise bir diğer seçenek de tercih edilebilir. Sirke kullanımında akla gelen ilk soru kokudur. Ya makine sirke kokarsa korkusu her kullanıcıda bulunmakta. İnanın sirke ile yaptığınız temizlikten sonra kapağı açtığınızda bir sirke kokusu alacaksınız bundan kaçış yok ama sonra ne koku ne bir iz. Mucizevi sirke bir dahaki temizliğe kadar size kokmayacaktır.

Periyodik Bulaşık Makinesi Temizliği

Yukarda anlatılan temizlikten daha kolay bir temizliktir. Yakın zamanda bulaşık makinenizi temizlemiş iseniz bu yöntemi kullanmanız önerilmektedir. İlk olarak yapılması gereken alt tarafta bulunan filtrenin çıkartılıp bol su ile yıkanmasıdır. Daha sonra bol sirkeyi makinenize boşaltıp en uzun ve en sıcak programda çalıştırmanız yeterli olacaktır.  İşte bu kadar basit aslında. Bulaşık makinenizi uzun süre ilk günkü gibi kullanmanız ve koku ile hiç tanışmamanız için yapmanız gereken belirli aralıklar ile bu temizliği yapmanız olacaktır.

Son Olarak

Birçok internet adresinde limon tuzu da eklemeniz önerilmekte ancak limon tuzunun yıpratıcı ve güçlü etkisi ile uzun vadede bulaşık makinesinin parçalarına zarar verebilme olasılığı mevcut olabilir. Bir diğer hatalı yapılan işlem ise yine bulaşık makinesinin içine çamaşır suyu ekleyerek bulaşık makinesinin bulaşıkları daha iyi temizleyeceğine dair inanış. Evet bulaşıklar daha temiz olacağı kesin ancak öncelikle bulaşıkların iyi durulanmayacağını ve bulaşık makinesine tamiri çok pahalı zararlar verebileceğini bilmelisiniz. Bu şekil uygulamalar ile bulaşık yıkayan birçok kullanıcının evini su basmaktadır. Bulaşık makinesinin kapağında bulunan su geçirmeyi engelleyen plastik aksamların çürümesi ile makinemiz su akıtmaya başlar ve farketmediğimiz taktirde ise su baskınına neden olmaktadır. Bu durumun en büyük suçlusu da çamaşır sularıdır. Limon tuzu, çamaşır suyu gibi kuvvetli malzemeleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Yoksa makinelerimize oldukça zararları dokunabilmekte.

2 thoughts on “Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir