Sarımsak saklama yöntemleri
Sarımsakları saklamak ne işe yarar? Neden saklamalıyız? Sarımsak ne kadar süre dayanabilir?
Sarımsak her mevsim marketlerde, pazarlarda bulunabilen bir sebze olmasına rağmen aslında iyi sarımsak ya da belli bölgenin sarımsakları yılın belli zamanlarında karşımıza çıkmakta. Hem uygun fiyatları hem de lezzetli tadları ile örneğin taşköprü sarımsağını bulduğumuzda almalı ve evlerimizde çeşitli şekillerde saklamamız hem yıl boyunca bu lezzetli sarımsağı yememize hem de piyasada sürekli olarak söylentileri dolaşan çin sarımsaklarından kendimizi korumamızı sağlayacaktır. Peki sarımsak nasıl saklanır? Sarımsak saklama yöntemleri nelerdir?
Zeytinyağlı Sarımsak
En sağlıklı sarımsak saklama yöntemi olarak karşımıza çıkan zeytinyağı içinde sarımsak saklama yönteminde, soyulmuş ve temizlenmiş sarımsaklarımızı bir kavanoza sıkı sıkı dizmemiz ve üzerine zeytinyağı eklememiz şeklinde olmaktadır. Tabi ki damak tadınıza göre içine kekik, pul biber gibi baharatlar eklenebilmektedir. En Çok tercih edilen ise kavanozun en üst bölümüne taze kekik, biberiye ve defne yaprağı gibi aroma katan bitkilerden konulması ve üstüne kadar zeytinyağı konmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken üç konu vardır.
- Kavanoza sıkı sıkı sarımsakları yerleştirmek,
- Kavanoza konacak zeytinyağının sarımsakların üstüne kadar çıkması ve eksildikçe zeytinyağı takviyesi yapmak,
- Buzdolabında saklamak.
Zeytinyağı içinde sarımsak saklarken diş diş kavanozda saklanabileceği gibi ince parçalanmış şekilde de saklanabilir. Bu şekilde hem daha çok sarımsağı saklayabilir hem de yemek yaparken hızlı bir şekilde buzdolabından alıp direk yemeklerimizde kullanabiliriz. En önemli lezzet hediyesi ise kavanozun üstünden alacağınız zeytinyağını mezeler ve yemeklerin üzerine eklediğinizde inanılmaz bir aroma katmasıdır.
Dikkat edikecek konular ise;
- Kavanozu sıkı sıkı sarımsak ile doldurup üzerine yavaş yavaş zeytinyağı eklemek ve zeytinyağının her noktaya ulaştığından emin olmak,
- Zeytinyağının azalması söz konusu olduğundan zeytinyağı takviyesi yapmak,
- Buzdolabında saklamak.
Bu yöntem ile zeytinyağının sağlıklı ve koruyucu özelliklerinin yanı sıra sarımsak ile birlikte inanılmaz bir lezzet olmasıdır. İki sağlıklı ve besleyici mucizevi unsurun birlikteliği nasıl bir sonuç oluşabileceğini siz düşünün.
Sarımsak Turşusu
Sarımsak saklama yöntemlerinden en geleneksel olan yöntem olarak sarımsak turşusu karşımıza çıkmaktadır. Soyulan sarımsakların sirke ve tuz ile kavanozlara konması ile yapılan tariftir. Birçok turşu kurma yönteminden harici tutulan sarımsak genellikle sadece sirke ve tuz ile turşusu kurulmaktadır. Su ve diğer malzemelerden uzak tutulan sarımsak turşusunda mayalanma için su ve su ile seyreltilmiş sirke ve limon suları yetersiz gelebilmektedir. Bu yüzden sadece sirke ve tercihinize göre koruyucu ve tatlandırıcı olarak tuz kullanılmaktadır.
Kurutarak Sarımsak Saklamak
En yaygın sarımsak saklama yöntemidir. Bu yöntemde sarımsaklar evin kuru ve güneş görmeyen yerlerinde askıda yada bir kap içinde beklemesi ile yapılmaktadır. En çok kullanılan bu yöntem ile sarımsaklar uzun süre dayanabilmektedir. Bu yöntem yine yıl boyunca market ve pazarlarda sarımsak bulabilmekteyiz aslında. Kurutarak sarımsak saklamak için en önemli şart ise nemden uzak olmasıdır. Soğan ve patates saklarken yaşanan çimlenme problemi en büyük dezavantajdır. Sık sık sarımsakları kontrol etmeli ve çimlenme gözlendiğinde nedenleri ile çimlenen sarımsakların kuru sarımsaklardan uzaklaştırılması gerekmektedir.
Sonuç olarak;
Nasıl saklanırsa saklansın sarımsak son derece değerli bir bitki ve sağlık kaynağıdır. Sofralarımızdan eksik edilmemesi gereken bu mucizevi bitkinin kötü kokusu için diş olarak tüketmek geleneksel bir yöntemdir. Her güzel şeyin bir dezavantajı olduğunu bilerek hareket etmek ve kokusu için diğer tüm çözümleri uygulayarak bu sağlıklı besini sofralarımızdan eksik etmememiz gerekmekte. Tansiyondan damar tıkanıklığına, doğal antibiyotik özelliklerinden yara iyileştirici özelliklerine doğanın bir mucizesidir sarımsak.
Sarımsak en kolay nasıl soyulur yazımızıda takip etmeyi unutmayın.
1 thought on “Sarımsak Saklama Yöntemleri”